Cryptocurrency, Blockchain? Wat is het?

Cryptocurrency, Blockchain? Wat is het?

Cryptocurrency blog

Je hebt vast wel tussen neus en lippen gehoord van cryptocurrency, blockchain of Bitcoin. Het nieuwe digitale valuta waarmee betaald wordt domineert het nieuws. Toch vragen velen af wat dit nou eigenlijk is. Het is voor velen niet duidelijk of dit een erkende betalingsmiddel is en waarom het eigenlijk zoveel waarde heeft. In deze blog zal ik je uitleggen wat deze termen precies inhouden en waarom het zo populair is.

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is ontstaan door Bitcoin. Bitcoin wilde een gemakkelijke digitale munteenheid creëren. Een systeem dat een betaling sneller laat verlopen. Dit process is echter erg gecompliceerd en meerdere pogingen in de jaren 90 mislukten dan ook. Bitcoin uitvinder Satoshi Nakamoto had hier echter een oplossing voor.

Om een digitale munteenheid te kunnen realiseren heb je een betalingsnetwerk nodig van accounts, rekeningen en transacties. Een groot probleem is echter het bekende dubbele betalen. Normaal is er een centrale plaats/server waar dit gecontroleerd wordt. In een gedecentraliseerd netwerk is dit niet het geval. Hiervoor heb je bepaalde “peers” voor nodig die de betalingen bevestigen. Als er één peer is die niet de juiste gegevens stuurt dan is het hele systeem kapot. Nakamoto had hier een oplossing voor zonder een centrale autoriteit te creëren.

 

Bron: Blockgeeks

Maar dit beantwoord nog niet de vraag wat cryptocurrencies eigenlijk zijn. Cryptocurrencies zijn eigenlijk bepaalde gegevens in een database. Als jouw gegevens kloppen met een ander netwerk dan zijn de “biljetten en munten” van jou. Uiteindelijk is het geld wat wij elke dag gebruiken geverifieerde data  in een soort van database.   

Een transactie met bijvoorbeeld Bitcoin is simpelweg een bestand dat zegt “Danique geeft xx Bitcoin aan Fleur” waarbij het is getekend door Danique’s beveiligingssleutel. Wanneer de transactie is getekend wordt deze via het peer-to-peer netwerk verzonden. Een voordeel van Bitcoins is dat de overheid het niet reguleert, snel en veilig en betalingen kunnen volledig anoniem gedaan worden.     

Blockchain

Blockchain is een ingewikkeld process. Om het simpel uit te leggen is heb jij (de node) een document van transacties op je computer (het boek) staan. De twee ambtenaren (de “miners”) hebben hetzelfde bestand (om het te kunnen “distribueren”). Wanneer jij een transactie maakt, stuurt jouw computer een e-mail naar een ambtenaar om hen te informeren. Elk ambtenaar kijkt snel of jij dit kan veroorloven (en met dit werk worden zij beloond met Bitcoins). De eerste die de transactie controleert en  bevestigd (bewijs van werk) wordt hiervoor beloont. Voor dit concept heb je dus de Blockchain-technologie nodig.    

Waarom is bitcoin zo populair?

Bitcoin is populair vanwege een aantal van zijn karakteristieken. Bitcoin wordt bijvoorbeeld niet gecontroleerd door een overheidsinstelling of welk ander persoon dan ook. Hierdoor is het opzetten van een BitCoin account erg gemakkelijk en snel. Verder ben je volledig anoniem en kunnen instanties geen controle dan van jouw betalingen. Bij internationale betalingen komt voor dat er een klein bedrag gevraagd wordt voor bijvoorbeeld een boeking. Met Bitcoin wordt dit probleem omzeilt en komen er geen extra kosten bij. Transacties zijn binnen een seconde gedaan. Daarbij komt nog bij dat Bitcoin een internationale munteenheid is, daar waar andere bang zijn dat hun lokale munteenheid steeds minder waard wordt.

Hoewel alles vrij logisch klinkt is het Bitcoin nog een lastig concept om te begrijpen voor velen van ons. . Vanwege zijn populariteit besluiten veel mensen hierin te investeren in de hoop de volgende miljonair te zijn. Echter is het proces velen malen moeilijker dan men over het algemeen denkt. Het is nog afwachten of de populariteit van cryptocurrency zich blijven doorzetten. Hoe denken jullie hierover? Ga jezelf aan de slag met cryptocurrency of blijf je toch bij de “normale” munteenheid en aandelen.       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *